Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Pay as you throw ή «πληρώνω όσο πετάω»


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Pay As You Throw - PAYT» βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».Tο πρόγραμμα αυτό, όλοι οι κάδοι (απορριμμάτων και μπλε κάδοι) ανοίγουν με την τοποθέτηση μία κάρτας που έχει  κάθε δημότης και ο κάδος  ζυγίζει τα ανακυκλώσιμα και τα υπόλοιπα. Στο τέλος του έτους, τα νοικοκυριά που μειώνουν τα παραγόμενα απορρίμματα τους επιβραβεύονται με την επιστροφή ενός μέρους των δημοτικών τελών που έχουν πληρώσει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στα χωριά μπορεί να λειτουργήσει με το εξής τρόπο ώστε οι ηλικιωμένοι να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα: όλοι οι κάδοι (απορριμμάτων και μπλε κάδοι) έχουν σημανθεί και συνδεθεί με τα νοικοκυριά που τους χρησιμοποιούν. Κάθε φορά που αδειάζουν ζυγίζονται με ειδικά τοποθετημένο σύστημα ζύγισης στο απορριμματοφόρο.
Μιλάμε για ένα δικαιότερο σύστημα ώστε τα τέλη που πληρώνει κάθε νοικοκυριό να συνδέονται με την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλέον σε 1.500 νοικοκυριά της Ελευσίνας ή στο 10% του πληθυσμού της Εσθονίας.
Το μοντέλο δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση των νοικοκυριών που δεν συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.
Το όλο εγχείρημα επιτυγχάνεται με τη αγορά έξυπνων κάδων οι οποίοι ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα <<σκουπίδια>> και τα μη ανακυκλώσιμα και παράλληλα στέλνουν σήμα στη μάντρα του δήμου όταν οι κάδοι γεμίσουν. Με τους συγκεκριμένους κάδους δε θα έχουμε φαινόμενα κάδων που υπερχειλίζουν από σκουπίδια αφού μόλις γεμίσουν δε ανοίγουν για να δεχτούν αλλά απορρίμματα είτε ανακυκλώσιμα είτε μη.
Το όλο πρόγραμμα προαπαιτεί τη συνεργασία όλων των πολιτών.

Υ.Γ. Οι έξυπνοι κάδοι είναι ελληνικής κατασκευής.

9 σχόλια:

  1. Γιάννη το πρόγραμμα είναι πράγματι πρωτοποριακό και δίκαιο και μπράβο σου που το επισημαίνεις.
    Όμως δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή.

    Σκέψου ότι ενώ οι πολίτες την πρηγούμενη τετραετία συνεργάστηκαν στο θέμα της ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, δεν υπήρχε η απαραίτητη υποδομή και οργάνωση με αποτέλεσμα η προσπάθεια των πολιτών πολλές φορές να πηγαίνει στράφι και τα ανακυκλώσιμα να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ μαζί με τα άλλα σκουπίδια.
    Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη συνολική διαχείρηση των σκουπιδιών, αφού η διοίκηση του ΕΣΔΑΚ και η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατούν να συνεργαστούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην Ανατολική Κρήτη και στην περιοχή μας. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια της Ιεράπετρας.

    Η πρόταση για το ζύγισμα των απορριμμάτων είναι εξαιρετικά δίκαια, γιατί τα μεγάλα ξενοδοχεία "βάζουν μέσα" τους δήμους, αφού τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν είναι εξαιρετικώς αναντίστοιχα με τα σκουπίδια που παράγουν, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι δημότες να πληρώνουμε για τα σκουπίδια των ξενοδοχείων.

    Στον ορατό ορίζοντα πάντως δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα ώστε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας.

    Μ΄ αρέσει που προεκλογικά ψάχνεις, βρίσκεις και παρουσιάζεις τέτοιες προτάσεις, όμως εκτιμώ ότι ο συνδυασμός στον οποίο μετέχεις δύσκολα θα τις υιοθετήσει και θα τις υλοποιήσει την επόμενη τετραετία. Εδώ θα μαστε να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο,
    δυστυχώς έχεις δίκιο για το δύσκολο του εγχειρήματος. Όμως, ο Συνδυασμός φαίνεται αρκετά ανοιχτός σε νέες ιδέες. Αλλά δες το κι αλλιως. Μακαρι από όσα προτείνω (και θα συνεχίσω να προτεινω μετα τις 8 Νοεμβρίου, εκλεγμένος η μη), να γίνουν κάποια. Το συγκεκριμένω που προτείνω θέλει χρήματα, όπως και τα φωτοβολταικά φωτιστικά. Τα υπόλοιπα έως τώρα είναι εύκολα εφαρμόσιμα.
    Πολυέξοδη ήταν και η μετατροπή του λάκκου, αλλά με την αντιπρόταση της οικολογικής πρότασης Μεραμβέλλου, είδα τελικά ότι υπηρχε και φθηνότερη και καλύτερη λύση.
    Το παρόν, όμως, δεν είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Απλά θέλει ανθρώπους να το τρέξουν και να βρουν χρηματοδοτήσεις. Είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και δικαιοσύνης.
    Εδώ θα μαστε να δούμε... ήδη έδειξα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσω τα λάθη μου.
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάντρα=Περιφραγμένο οικόπεδο,περιφραγμένος χώρος για σταβλισμόκτηνών,ΜΑΝΤΡΙ!!! Κρίμα γιατί είσαι μορφωμένος νέος,αλλά αυτοί που σε καθοδηγούν και σε συμβουλεύουν είναι αγράμματοι!!!Επρεπε να ντρέπεστε γιά τον όρο που χρησιμοποιείτε!!! Α Μ Α Ξ Ο Σ Τ Α Σ Ι Ο..........,ΛΕΓΕΤΑΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΝΤΡΑ, ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΖΩΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάντρα (η) ουσ. [< αρχ. μάνδρα] περιφραγμένο οικόπεδο, περιφραγμένος χώρος ΙΙ ο τοίχος του περιφραγμένου οικοπέδου, μαντρότοιχος ΙΙ (ειδ.) περιφραγμένος χώρος για σταβλισμό κτηνών, το μαντρί ΙΙ περιφραγμένο οικόπεδο, χωρίς κτίσματα, που χρησιμεύει για αποθήκευση οικοδομικών ή άλλων υλικών, ή ως χώρος όπου εκτίθενται αυτοκίνητα.

    1. ΚΥΡΙΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ.
    2. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ; ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ, ΕΜΑΘΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.
    3. ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑΒΛΟ. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ , ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ. ΔΕ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΩ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ.
    4. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΩ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΕΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ. ΜΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΛΟ (ΑΥΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΤΗΝΩΝ). ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ; ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.
    5. ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ; ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ, ΕΣΕΙΣ Ο ΕΓΓΡΑΜΑΤΟΣ, ΕΝΑΝ ΟΡΟ, ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΓΓΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.

    Γιάνις Μανδαιλένης
    (Βλέπετε το όνομα μου παραπέμπει σε εμένα όπως και να γραφτεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μάντρα ή το αμαξοστάσιο του Δήμου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς λέμε κοτέτσι??Το άλλο με τον Τοτό τό Ξέρεις Κε Γιάννη? Πόσα παιχνίδια έχουν παιχτεί στίς πλάτες των ανθρώπων της αποκομιδής των απορριμμάτων??Πόσα χρήματα,και είδη όπως γάλα κ.λ.π.έχουν φαγωθεί από τούς συγκεκριμένους ανθρώπους,το γνωρίζετε?Ο σημερινός Δήμαρχος και υποψήφιος,όπως και όλοι της οικονομικής υπηρεσίας μαζί με τον Αικατερινάκη το μόνο που ξέρουνε είναι να λένε ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα!!!Να πουλήσουν ή να υποθηκεύσουν ακίνητα,έχει πολλά ο Δήμος Αγ.Νικολάου και να πάψουν να κλέβουνε τον εργαζόμενο!!! Καλό θα είναι να μην με χρεώνεις για τα πιο πάνω γραπτά για πράγματα τα οποία δεν έγραψα,ούτε ανέφερα γιατί δεν είναι σωστό!!! Dimitrios Bakoulas,Ν.Π.Δ.Δ. Δήμος Αγ.Νικολάου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς." Μαχάτμα Γκάντι"

    Αυτά για τα οποία αγωνίζεσαι(πιο πάνω) είναι αυτά τα οποία ο Κουνενάκης εφάρμοσε,μας αγνόησε,μας κοροίδεψε,μας-με πολέμησε!!! Dimitris Bakoulas!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε Μπάκουλα,
    δε σας ξέρω καν, ούτε σας χρέωσα κάτι. Μιλάω ως Γιαννης και προτείνω πράγματα ως Γιάννης. Τώρα πως το πήρατε εσείς, δεν καταλαβαίνω. Μιλάω στους 2 από πάνω ανώνυμους. Εκτός αν είστε ο ανώνυμος πιο πάνω. Ότι γράφω το γράφω για τον τόπο μου και θα συνεχίσω να το κάνω. Το ότι σας πολέμησε, είναι δική σας εικασία, στην οποία δε θα πάρω θέση, χωρίς να το γνωρίζω ως θέμα. Αν όμως θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γι'αυτό υπάρχει η κάλπη. Μην τους ψηφίσετε. Αλλά μην ακούτε και τις Σειρήνες.

    ΥΓ Με τον Τοτό ξέρω πολλά ανέκδοτα, αλλά δεν είναι της παρούσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολοι εσείς οι παραπάνω φίλοι δεν μπορώ να καταλάβω όταν κάποιος εκφράζει μια γνώμη η άποψη σωστή η λάθος δεν έχει σημασία,να μην εστιάζετε στην ουσία αλλά να ψάχνετε ντε και καλά για αρνητικά και να προχωρήτε ακόμη παραπέρα με αιχμές για τις προσωπικές επιλογές του καθενός και ακόμη χειρότερο να σπιλώνετε ανθρώπους και υπολήψεις.Με την ανωνυμία του διαδικτύου μπορεί να συμφωνώ με την ανώνυμη και κακοπροαίρετη λάσπη διαφωνώ.Τι σας πείραξε τελικά η γραμματική-ετυμολογία της λέξεως μάνδρας,η πρόταση του παραπάνω φίλου η το ότι εκτίθεται με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.Μήπως είσαστε άρρωστοι.
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή