Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


Ένας πρωην συμφοιτητής μου κατεβαίνει υποψήφιος στο Δήμο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Με προσκάλεσαν λοιπόν στο facebook να του συμπαρασταθώ, τουλάχιστον ηλεκτρονικά. Ψάχνοντας, λοιπόν, λίγο περισσότερο ανακάλυψα κάτι πολύ ωραίο που κάνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Έχει χορηγήσει στους Δημότες του μια “Καρτα Δημότη” και σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις οι Δημότες έχουν κάποιες εκπτώσεις στην τοπική αγορά. Κι επειδή καλό είναι να αντιγράφουμε καλές προσπάθειες, αυτό είναι κάτι που και ο Δήμος μας μπορεί να το κάνει. Με μηδέν κόστος, και με συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, μπορούμε να κρατήσουμε το Δημότη στην αγορά του Δήμου. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

2 σχόλια:

  1. Τις εκπτωτικές κάρτες τις έχουν εφεύρει τα καταστήματα πιο μπροστα από τους καταναλωτές.Προφανώς για την σταθεροποίηση της πελατείας τους και των κερδών τους.Από τις οποιεσδήποτε κάρτες κερδίζουν τα καταστήματα προβάλλοντας το κέρδος τους ως κέρδος των καταναλωτών.Αυτά όμως είναι απλά μαθήματα πρωτοετών σπουδαστών.Μην μας βάζεις να προσπαθούμε να ξανανακαλύψομε την ήδη αναμένη και καίουσα φωτιά.Από άλλα πράγματα κινείται ο κόσμος.Οι κάρτες έχουν πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές παρενέργεις για τους καταναλωτές και αυτά είναι τα ζητήματα της πολιτικής που πρέπει να λυθούνε.Οχι, η αύξηση της χρήσης των καρτών που ιδιαίτερα σ' αυτή την χρονική περίοδο ο κόσμος τις εγκαταλείπει.Τα συναλλακτικά ήθη και σχέσεις αλλοιώνονται από την χρήση των καρτών γι' αυτό και ορισμένοι είναι εξαρτημένοι και έχουν τεράστια οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα λόγω των καρτών.Σέβομαι το ότι είσαι νέος και αποφάσισες να ασχοληθείς με τα προβλήματα του τόπου.Παρατηρώ όμως ότι προβάλλεις ως ζητήματα πολιτικής πράγματα, ας μου επιτραπεί τελείως απολίτικα και ανησυχώ.Ιδιαίτερα που ως χώρα είμαστε μικρη και έχομε ακόμα μικρότερες τοπικές κοινωνίες που δεν αντέχουν να λειτουργούν σε οικονομίστικη βάση.Αυτά που σου γράφω πραγματικά τα γράφω από ενδιαφέρον για την Νεολαία γι' αυτό και γράφω ανώνυμα.Πρέπει όμως να σου πώ και πάλι ότι αν επιθυμείς η νοοτροπία της κάρτας να περάσει στην Νεολαία και στον κόσμο δεν ξέρω πιο θα είναι το επόμενο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά όμως είναι απλά μαθήματα πρωτοετών σπουδαστών: Όταν μιλάμε για μια κοινωνία και όχι για μια αλυσίδα καταστημάτων τότε η κάθε κάρτα μπορεί να αποκτήσει άλλο νόημα και άλλη χρησιμότητα. Συμφωνώ με το εφυολόγημα σας, αλλά μάλλον παρακολουθήσατε πρωτοετής σε "Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων". Εγώ δε θέλω να σώσω μια επιχείρηση αλλά να βοηθήσω ένα σύνολο τοπικών επιχειρήσεων.
    Μην μας βάζεις να προσπαθούμε να ξανανακαλύψομε την ήδη αναμένη και καίουσα φωτιά: Όλα έχουν δύο πλευρές. Και η φωτιά η ίδια. Όπως καίει τα δάση, έτσι μας ζεσταίνει το Χειμώνα.
    η αύξηση της χρήσης των καρτών που ιδιαίτερα σ' αυτή την χρονική περίοδο ο κόσμος τις εγκαταλείπει: τις πιστωτικές φαντάζομαι εννοείτε. Η κάρτα που εγω προτείνω (ας είναι και φυλλάδιο), απλά σου εξασφαλίζει προνόμια στην τοπική αγορά.
    Παρατηρώ όμως ότι προβάλλεις ως ζητήματα πολιτικής πράγματα, ας μου επιτραπεί τελείως απολίτικα και ανησυχώ: πράγματα απολίτικα; Πολιτική είναι η δραστηριότητα εκείνη μέσω της οποίας τα ανθρώπινα όντα προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους (κατά Αριστοτέλη). Αυτά όμως είναι απλά μαθήματα λυκείου. Με αυτά τα πολύ απλά θέματα που θέτω, απλώς προσπαθώ να βελτιώσω τη ζωή μας, γιατί όταν δεν υπάρχει στηριξη της τοπικής αγοράς, διαταράσσεται η ροή του χρήματος στο Δήμο μας, κι έτσι η ζωή μας χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Για τη σχέση χρήματος-ποιότητας ζωής δεν ευθύνομαι εγώ.
    Αυτά που σου γράφω πραγματικά τα γράφω από ενδιαφέρον για την Νεολαία γι' αυτό και γράφω ανώνυμα: Δηλαδή αν τα γράφατε από κακία θα γράφατε επώνυμα; Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο με την ανωνυμία σας; Ότι εγώ απαντώντας σαν Γιάννης, ο καθένας που διαβάζει την απάντηση μου θα με κρίνει σαν Γιάννη. Εσεις που κριτικάρετε από ενδιαφέρον ανώνυμα δε θα κριθείτε ποτέ. Αυτό το ψευτοενδιαφέρον για τη Νεολαία είναι που κάνει τη Νεολαία μας να αδιαφορεί.
    αν επιθυμείς η νοοτροπία της κάρτας να περάσει στην Νεολαία και στον κόσμο δεν ξέρω πιο θα είναι το επόμενο βήμα.: ο γκρεμός. Ας είχα γράψει αντί κάρτα του Δημότη, διαβατήριο του Δημότη, να μην είχα και τέτοιες παρεξηγήσεις.
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή