Θάχω να το λέω:
Όποιος από τους συναδέλφους αναλάβει την υπόθεση, για να πάρει τη δικογραφία αρκεί να μπει στα "αρμοδίως δικάζοντα" ιστολόγια!
Για δεύτερη φορά, επανέρχομαι και λέω, ότι κάποια έγγραφα δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται έτσι απλά.
"Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς." Μαχάτμα Γκάντι
Η εφαρμογή του Καλλικράτη, προβλέπει τη δημιουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών σε κάθε Δήμο.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, αποτελεί χρέος μας το να ανταποκριθούμε επιτυχώς ως Δήμος σε αυτές τις προκλήσεις, αφού είναι προφανές πως σε επίπεδο τοπικής, κυρίως, κοινωνίας ο αλλοδαπός βιώνει την καθημερινότητά του, εργάζεται, συντηρεί την οικογένεια και ανατρέφει τα παιδιά του, δραστηριοποιείται και συνάπτει σχέσεις και δεσμούς με άτομα και συλλογικότητες. Στο επίπεδο αυτό διαμορφώνει κατά πρώτο λόγο τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία και σε μεγάλο βαθμό εδώ κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία της κοινωνικής του ένταξης.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να κάνουμε τολμηρά βήματα, συνυπολογίζοντας πως το ζήτημα των μεταναστών και της ένταξής τους στις κοινωνίες υποδοχής αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα σήμερα, στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας που πλήττουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Με εξαιρετική επιτυχία για πρώτη φορά στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, υλοποιείται από τον Απρίλη πρόγραμμα μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες. Τα σχολεία μεταναστών λειτουργούν και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: “Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ”, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) που ανήκει στο Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Με τα μαθήματα αυτά δίνεται η ευκαιρία στους νόμιμους μετανάστες οι οποίοι διαμένουν, ζουν και εργάζονται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, να διδαχτούν ολοκληρωμένα και να μάθουν ουσιαστικά και με τον ορθό τρόπο την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την Ιστορία.
Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και του Δήμου Αγ. Δημητρίου που το υλοποιεί, τόσο από εκπαιδευτική, όσο και από κοινωνική πλευρά, αποτελεί η ομαλή και εποικοδομητική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική και τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους μέσα από την ουσιαστική γνώση της χώρας που ζουν καθώς και ο αμφίδρομος σεβασμός.
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ONLINE
ΥΓ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ??? ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ???ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΕΛΕΝΗ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ!
Στην τελευταία ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχαμε επισημάνει ότι η τυφλή υπακοή στα κελεύσματα της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη», θα έχει τραγικά αποτελέσματα στη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους εργαζόμενους συνδημότες μας.
Συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου είχαμε γράψει:
¨Ας δούμε με συγκεκριμένο παράδειγμα σε τι αδιέξοδα τους οδηγεί μελλοντικά η διαχείρισή τους: Λόγο της οικονομικής κρίσης οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξήθηκαν από 270 πέρσι σε 370 φέτος. Το προσωπικό εξαντλημένο και υπό κατάρρευση. Την ίδια στιγμή για το 2011 το κράτος έχει επιβάλλει για την αυτοδιοίκηση 10 αποχωρήσεις για μια νέα πρόσληψη. Πέρσι δούλευαν με οριακές συνθήκες 39 εργαζόμενοι εκπαιδευτές και βοηθητικό προσωπικό. Οι νέες συνθήκες απαιτούν για να διατηρηθεί η νόμιμη σχέση νηπίων και βρεφών προς νηπιοβρεφοκόμους, την πρόσληψη τουλάχιστον άλλων 10 εργαζομένων. Πώς θα λύσουν αυτό το μαθηματικά άλυτο πρόβλημα; Έχουν 2 λύσεις. Ή θα πουν στους γονείς ότι το μαγαζί είναι φουλ κι ότι δεν χωράνε τα παιδιά τους… ή αν δεν έχουν τη λογική μαγαζιού τότε θα πρέπει να πάνε στην επίτροπο, στο περιφερειακό διευθυντή και στο κ. Καρχιμάκη και να πούνε …Εάν δεν μας εγκρίνετε τις προσλήψεις, πάρτε τα κλειδιά του Δήμου και πάτε να εξηγήσετε εσείς στους γονείς, γιατί τα παιδιά τους δεν χωράνε πουθενά. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.¨
Όταν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφιζε το προϋπολογισμό του ΟΚΥΔΑΝ σαν ανεπαρκή για να καλύψει τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, ακριβώς γιατί δεν εξασφάλιζε κονδύλια για παραπάνω απαιτούμενο προσωπικό, ο πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ μας διαβεβαίωνε ότι μέσω του ΕΣΠΑ είχαν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, για να καλυφθούν οι ανάγκες αύξησης προσωπικού. Στην ¨Ανατολή¨ όμως στις 26/8, παραδέχεται ότι 35 συνδημότες μας δεν θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Αγίου και Νεαπόλεως. Οι οικογένειες που τελικά δεν θα εξυπηρετηθούν με στοιχεία που εμείς μάθαμε, είναι 57 (!!!).
Η Λαϊκή Συσπείρωση οφείλει να σας ενημερώσει, ότι συνδημότες μας έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να καλύψουν της ανάγκες για το βρεφονηπιακό σταθμό Αγίου Νικολάου και λόγο των μνημονίων, έχει αντισυνταγματικά φρενάρει η πρόσληψή τους. Αντί αυτών προωθούνται πανελλαδικά λύσεις με δίμηνες συμβάσεις. Όσο μάλιστα γράφονταν οι πρώτες γραμμές του κειμένου, μάθαμε ότι μετά τη γενική κατακραυγή, η ηγεσία του Δήμου κατευθύνεται στη λύση να χρησιμοποιηθεί το Καπετανάκειο, σαν λύση ανάγκης. Ο ελλιπής χώρος, ο τρόπος αλλά και οι δίμηνες συμβάσεις των εκπαιδευτικών, παραπέμπουν περισσότερο σε ένα πάρκινγκ για (ποιος ξέρει πόσα) παιδιά. Είναι αμφίβολο αν θα γνωρίσουν οι παιδαγωγοί τα παιδιά με τα ονόματά τους μέχρι να απολυθούν.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς της πόλης και ιδιαίτερα τους συλλόγους εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και τα ταξικά σωματεία εργαζομένων να αντιδράσουν με μαζική κινητοποίηση ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Καλούμε ιδιαίτερα τις οικογένειες που μένουν εκτός βρεφονηπιακών, να μην εστιάσουν τις αντιδράσεις τους στο σκεπτικό γιατί επιλέγηκαν τα άλλα παιδιά κι όχι τα δικά τους. Η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική, ενιαία και με κριτήριο την αλληλεγγύη κι όχι τη διασπαστική περιπτωσιολογία. Η δημόσια και δωρεάν παροχή προσχολικής αγωγής για όλους, πρέπει να είναι το αίτημα μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας… ας μην το πετάξουμε στα σκουπίδια.
Όσοι Δήμαρχοι, σύμβουλοι και πρόεδροι οργανισμών στήριξαν τη λογική Καλλικράτη η οποία έσβησε κάθε δικαίωμα αυτοδιοίκησης με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, είναι υπόλογοι στους εργαζόμενους συνδημότες μας.
Του Μάριου Καπατσούλια
Σε ένα μικρό διαμέρισμα μικρής επαρχιακής πόλης ένα ηλιόλουστο πρωινό όπου το μόνο που ακούγεται είναι η φωνή ξανθιάς παρουσιάστριας πρωϊνάδικου, το κουδούνι της πόρτας είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Την πόρτα ανοίγει ηλικιωμένη κυρία, φορώντας ποδιά γιατί καθάριζε φασολάκια, στην τσέπη της οποίας υπάρχει μια παιδική κουδουνίστρα Μπομπ- Σφουγγαράκης. – Καλημέρα κόρη μου, λέει χαμογελώντας στην κοπέλα με το φάκελο. Καλημέρα σας, είμαστε για την απογραφή. – Μάλιστα, απογραφή, το είπε και ο Αυτιάς, έλα μέσα παιδί μου.
Το διαμέρισμα είναι απλό, με έπιπλα από γνωστό σουηδικό κατάστημα με είδη για το σπίτι, πολύ ταχτοποιημένο. –Θα ήθελα μερικά στοιχεία για την οικογένεια που μένει εδώ, είπε η κοπέλα η οποία ομολογουμένως προσπάθησε να είναι σύντομη γιατί αυτό ήταν το 14ο σπίτι που επισκεπτόταν από το πρωί - και θα έπρεπε να πάρει το γιό της από το σχολείο στις 2 ακριβώς.
– Κάτσε ένα λεπτό να σου ψήσω ένα καφεδάκι, πρώτη φορά έρχεσαι σπίτι, έχω φτιάξει και γλυκό μήλο φιρίκι, μόνο να μιλάμε σιγά γιατί θα μου ξυπνήσεις το εγγονάκι μέσα που το κοίμισα πριν. Η κοπέλα δεν πρόλαβε να αντιδράσει, μόνο ακούγοντας τη φωνή της γιαγιάς «πως τον πίνεις» απάντησε μηχανικά «σκέτο». Ορίστε τα καφεδάκια, είπε γυρνώντας η γιαγιά ενώ η κοπέλα κατάλαβε πως δεν θα μπορούσε εύκολα να πει όχι, ειδικά όταν παρατήρησε πως το σεμέν που έπεφτε πάνω στην 32άρα TFTτηλεόραση σκέπαζε όλη την οθόνη και απλά ακουγόταν ο ήχος της παρουσιάστριας που έλεγε τα ζώδια. – Τη σκέπασα για να μη βλέπω τις πομπές της, μόνο την ακούω λίγο έτσι όταν κοιμίζω το παιδί. Η κακούργα που χώρισε με κείνο το παλικάρι που είχε και τώρα έχει πάει και χορεύει και την πιάνει ο ένας κι ο άλλος.. – «Πόσοι μένουν σε αυτό το σπίτι;» ρώτησε η κοπέλα ανοίγοντας το ντοσιέ της, προσπαθώντας να επικεντρωθεί στη δουλειά.- Δοκίμασε γλυκάκι, δεν έχεις ξαναφάει απ’ αυτό. Το διαμέρισμα αυτό είναι του γιου μου, μένει με την προκομμένη τη γυναίκα του. Εγώ πληρώνω το νοίκι, με τη σύνταξη του μακαρίτη του άντρα μου, δούλευε στη ΔΕΗ, είχε βάλει και το παιδί εκεί με σύμβαση παλιά, δούλευε κι αυτός εκεί και ήταν μια χαρά, τότε που ήταν «οι άλλοι» στα πράγματα. Μετά το αλλάξανε, κάνανε το ΑΣΕΠ και δεν μπορεί ο κόσμος να βάλει τα παιδιά του που τα σπούδασε με κόπια σε μια δουλειά να φάνε ψωμάκι. Τον είχαμε μετά σ’ αυτά τα «Στετζ», χρόνια δούλευε κι εκεί, είχα παρακαλέσει εγώ τον Βολεψόπουλο το βουλευτή, τόσα χρόνια τον ψήφιζε ο μακαρίτης, για να βάζει μόνο τα παιδιά των άλλων; Τα σταμάτησαν μετά και τα Στέτζ, έμεινε το παιδί έτσι, στο ταμείο και κοιτάει τώρα να βρει δουλειά δεξιά και αριστερά, δεν θέλω και να τη λέω αυτή τη λέξη, αριστερά εμείς δεν ψηφίσαμε ποτέ, ούτε να τους βλέπω δεν θέλω.
-Άρα εδώ μένει ο γιος σας με τη γυναίκα του και το παιδί του, ψέλλισε η κοπέλα, όχι για να δώσει τροφή για συνέχεια, αλλά….
- Εγώ του έλεγα να μην την πάρει, αυτός την ήθελε. Είναι λέει φιλόλογος με μεταπτυχιακό στο Αρχαίο Δράμα! Ακούς εσύ; Εδώ να δεις δράμα, που αν δεν ήμουνα εγώ αυτό το δόλιο το παιδάκι μέσα ούτε γάλα δε θα χε να πιει. Ήθελε να πάρει φιλόλογο ενώ το Μαράκι της Τασίας απέναντι που το χαν βάλει με μέσον στην Αγροτική παρακάλαγε να της τον δώσουμε αλλά ο δικός μου δεν με άκουγε, έκανε του κεφαλιού του, να τώρα τα αποτελέσματα. Αλλά εγώ τώρα δεν θα τον ακούσω πάλι, όοοχι. Εγώ τα πρωινά ακούω τον Αυτιά, αυτός τα ξέρει όλα και τώρα κάτι οικονομίες που έχω θα τις πάρω από την τράπεζα γιατί κοπέλα μου τώρα θα πτωχεύσουμε και συ αν έχεις τίποτα λεφτά στην τράπεζα να τα πάρεις να τα έχεις σπίτι καλύτερα παρά σε αυτούς τους κλέφτες, που δυο κάρτες είχε το παιδί μου, πόσα λεφτά πια τους πήρε και τώρα τον έχουνε στη «μαύρη λίστα» λέει επειδή χρωστάει. Να μην πάνε δυο νέοι άνθρωποι διακοπές να χαρούνε λίγο, αμέσως τους βάζουνε στη μαύρη λίστα. Και η προκομμένη περιμένει ακόμα διορισμό, τώρα που ήρθανε όμως «οι άλλοι» στα πράγματα και έχουμε και το μνημόνιο, χαιρετίσματα.
Βλέπεις και κείνο το σπιτάκι στην εξοχή ο μακαρίτης το ‘χτισε δίχως άδεια, είχε το μπατζανάκη του τότε στην πολεοδομία και του πε προχώρα, και τώρα ούτε να το πουλήσουμε μπορούμε, ούτε και πάει να μείνει κανείς εκεί, έχει χορταριάσει ο κήπος. Δεν της αρέσει λέει της νύφης μου, είναι ερημιά εκεί λέει και είναι και «παράνομο». Μες στο δάσος, στα δέντρα, κάηκε πέρυσι και πιο πέρα και θα χτίσουνε κι άλλα σπίτια, θα πάρει αξία, είναι λέει παράνομο. Κάτσε τώρα εδώ κυρία μου με τρεις κι εξήντα, που είναι νόμιμα να δω τι θα τρως.
Η δικιά σας η γενιά κόρη μου δεν είναι μαθημένη στα δύσκολα, η νύφη μου όλη μέρα παλεύει με κάτι μαθήματα και πάει και βοηθάει σε κάτι ιδρύματα «αποασυλοποίησης» και τρέχει με κάτι οργανώσεις για το περιβάλλον και σέρνει και κείνο το παιδί κοντά όλη την ώρα και αποτέλεσμα μηδέν. Εμείς τότε τα κανονίζαμε καλύτερα τα πράγματα και κάναμε οικογένειες και φτιάξαμε σπίτια και ακόμα σας βοηθάμε, χωρίς εμάς τι θα κάνατε;
Αυτή η τελευταία φράση της Κυρά- Ελένης Παπαδοπούλου, έτσι ήταν το πλήρες όνομα της χήρας του Νίκου Παπαδόπουλου το γένος Αντωνοπούλου, είχε μείνει στη σκέψη της κοπέλας από τη στατιστική υπηρεσία φεύγοντας από εκείνο το σπίτι για να πάει στο επόμενο, γιατί και η δικιά της ζωή δεν απείχε πολύ από το «χωρίς εμάς τι θα κάνατε», από τη ζωή της φιλολόγου με μεταπτυχιακό στο Αρχαίο Δράμα. «Θα ήμασταν άραγε όμως καλύτερα ή χειρότερα χωρίς εσάς», αναρωτήθηκε.. «Θα βάλω αύριο το πρωί τον Αυτιά», σκέφτηκε. Αυτός ίσως ξέρει. Αυτός άλλωστε τα ξέρει όλα.
ΠΗΓΗ: protagon.gr
Εμείς δεν μπορούμε να συναινούμε σε αυτό το αντεργατικό σήριαλ, που έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους. Κουτσουρεμένα δικαιώματα, κουτσουρεμένοι μισθοί, κουτσουρεμένες ζωές. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα. Εκεί οδηγούν οι πολιτικές του μνημονίου αλλά και η φοβία των Δημοτικών αρχών να πουν «όχι».
Λαμπρό παράδειγμα μας δίνει ο Δήμος Πετρούπολης που αρνείται να απολύσει τους συμβασιούχους και συνδράμει στο δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει για τη μονιμοποίησή τους . Μέχρι την τελική απόφαση ο Δήμος Πετρούπολης πληρώνει τους εργάτες από ιδίους πόρους, αντιστεκόμενους σε επιτρόπους και κυβερνητικούς .
Φυσικά δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, με το συγκεκριμένο πολιτικό συσχετισμό, μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια ανυπακοή. Όμως για να τηρήσουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο, εμείς δεν θα συμβάλλουμε με την ψήφο μας στην υλοποίηση μιας ακόμα αντιλαϊκής πολιτικής . Θα ψηφίζουμε υπέρ , μόνο για πρόσληψη συμβασιούχων που θα αφορούν εποχικές ανάγκες .
Καλούμε το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο μας να κινητοποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, ζητώντας τη μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες ανάγκες .
Το έλαβα από τη Λαική Συσπείρωση και οφείλω να το αναδημοσιεύσω ενόψει και του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμφωνώ απόλυτα ότι όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες θα έπρεπε να μονιμοποιούνται. Όμως, δε μπορούμε να ζητάμε ελαφρά τη καρδία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Απαγορευεται από το Σύνταγμα (α. 103), άρα είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική βούληση ή οποιαδήποτε διεκδίκηση για την ώρα. Εκτός αν κάποιος είναι από πριν το 2001 οπότε αλλάζει.
Διαφωνώ στο ότι στοιχίζει στο Κράτος λιγότερο ένας συμβασιούχος από ένα μόνιμο. Σκεφτείτε ότι όταν αλλάζει ένας υπάλληλος χρειάζεται γύρω στους 2 μήνες να μάθει (σχετικά) τη δουλειά. Οπότε κάθε 8 μήνες το κράτος πληρώνει 2 μήνες τσάμπα. Το μεγάλο θέμα, όμως, είναι οι προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ. Όχι γιατί δε μου αρέσει, ίσα-ίσα, αλλά γιατί καθυστερεί πάρα πολύ.
Ψηφίζοντας "κατά", ψηφίζουμε "υπέρ" στην υπολειτουργία μέχρι ο ΑΣΕΠ να "αξιωθεί" να κάνει προσλήψεις. Για μένα, καθαρά προσωπική γνώμη, το "κατά" δεν πρέπει να είναι η λύση, αλλά το μέσο.
Σίγουρα η εποχή είναι δύσκολη και όταν ακούμε για χρήματα ανάβουν αμέσως λαμπάκια. Σίγουρα το ποσό των 800.000 ευρώ είναι προκλητικά μεγάλο. Σίγουρα όμως και μέσα στα νεύρα μας πρέπει να σκεφτούμε διπλά πριν εκθέσουμε υπολήψεις ανθρώπων.
Ακούμε όλοι ότι ψάχνουν την ταμία, βρίσκουν την ταμία, ρωτανε την ταμία και πάει λέγοντας. Αλήθεια πόσους ταμίες είχε η Νεάπολη και μάλιστα που να έχουν τα αρχικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα; Δε ζούμε στη Νέα Υόρκη, στο Μιραμπέλλο ζούμε. Και ο Δήμος Νεάπολης, δεν προσιδιάζει στο δήμο Αθηναίων από πλευράς αριθμού υπαλλήλων.
Πριν, λοιπόν, αναφερθούμε έστω και στην επαγγελματική ιδιότητα του ατόμου καλό είναι να δούμε αν η περιγραφή μας αυτή, παραπέμπει αποκλειστικά σε ένα και μόνο άτομο. Αν ναι, ας περιοριστούμε στο “υπάλληλος του Δήμου Νεάπολης”. Γιατί αν τα πηρε, ούτως ή άλλως θα τιμωρηθεί (σε 3-5 χρονάκια με τόσο φορτωμένη δικαιοσύνη). Αν όμως δε τα πήρε, πάντα θα έχει πάνω της την ταμπέλα της υπόπτου.
Πόσοι αλήθεια μαθαίνουν την έκβαση των ποινικών υποθέσεων που ακούμε κάθε τόσο από τα ΜΜΕ; Κανείς από μας...
"Η Αρχή δέχεται μεγάλο αριθμό ερωτημάτων από δήμους σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης στοιχείων από αρχεία που αυτοί τηρούν σε δημοτικούς συμβούλους. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό συνολικά και να επιλυθεί, η Αρχή με αφορμή ερώτημα ... έκρινε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ως μέλη της διοίκησης και εκφραστές της βούλησης του νομικού προσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης επέχουν θέση υπεύθυνου επεξεργασίας και δεν είναι τρίτοι κατά την έννοια του νόμου, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ενεργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και όχι για ιδιωτικό σκοπό. Υπό αυτό το πρίσμα, η χορήγηση στοιχείων σε δημοτικούς συμβούλους δεν αποτελεί διαβίβαση σε τρίτους, αλλά χρήση των προσωπικών δεδομένων από τον ίδιο υπεύθυνο επεξεργασίας, ο οποίος βέβαια οφείλει πάντα να τηρεί τη γενική αρχή του σκοπού καθώς και να μεριμνά και να εξασφαλίζει το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας που εκτελεί (Απόφαση 90/2009).
Επίσης, η Αρχή με μια σειρά γνωμοδοτικών εγγράφων της αντιμετώπισε και το ζήτημα της πρόσβασης του καταγγέλλοντος (φανταστείτε να μιλάμε όχι για τον ίδιο τον κταγγέλοντα, αλλά για ανέλεγκτη πρόσβαση) πειθαρχικό παράπτωμα δημοσίου υπαλλήλου στο πόρισμα της διενεργηθείσας σε βάρος του υπαλλήλου ΕΔΕ. Ειδικότερα, η Αρχή έκρινε ότι στην περίπτωση που ο φάκελος μιας ΕΔΕ περιέχει και προσωπικά δεδομένα του καταγγέλλοντος, ο τελευταίος είναι υποκείμενο των δεδομένων και, ως εκ τούτου, έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά δυνάμει του άρθρου 12 του Ν. 2472/1997. Σε δεδομένα που τυχόν αναφέρονται σε άλλα πρόσωπα, θεωρείται ως προς αυτά τρίτος (άρθρο 2 περ. θ’ του Ν. 2472/1997) και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η χορήγησή τους σε αυτόν χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, όταν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 στοιχ. ε ́ του Ν. 2472/1997, το έννομο συμφέρον του τρίτου υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, και ταυτόχρονα δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες του. Η Αρχή στα έγγραφά της παγίως επισημαίνει ότι στην περίπτωση που η δικογραφία της ΕΔΕ περιέχει και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως για παράδειγμα, δεδομένα υγείας ή δεδομένα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες), η χορήγηση των περιεχομένων σε αυτή εγγράφων επιτρέπεται υπό τις αυστηρότερες προϋποθέσεις του άρθρου 7 παρ. 2 στοιχ. γ ́ του Ν. 2472/1997 και μόνο ύστερα από άδεια της Αρχής."
Φυσικά, δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την ελευθερία της έκφρασης, ειδικά όταν αυτή αφορά σε δημόσια πρόσωπα. Άλλωστε, και το ΕυρΔΔΑ διατύπωσε την άποψη ότι ένα δημόσιο πρόσωπο είναι "υποχρεωμένο να ανέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από έναν απλό πολίτη τον έλεγχο και τη κριτική". Όμως είναι πολύ διαφορετική η έκφραση αξιολογικής κρίσης από την αναπαραγωγή ενός δημοσίου εγγράφου.
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ
Προς το Συμβούλιο της Επικρατείας
ΚΑΤΑ
Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.), που εδρεύει στην Αθήνα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1) Της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) με Αριθμ. Φ. 130181/23198/10 Καθορισμός δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο Δημοτολόγιο, λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που υπέγραψε στις 20.04.2010 ο καθ’ ύλην Υπουργός, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 562 στις 30.04.2010 & του οποίου ΦΕΚ έλαβε χώρα η κυκλοφορία από το Εθνικό Τυπογραφείο στις 06.05.2010
2) Της Εγκυκλίου υπ’ αριθμόν 6 με θέμα «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» που υπέγραψε ο καθ’ ύλην Υπουργός & πρωτοκολλήθηκε με Αριθ. Πρωτ. 24592/07.05.2010
& οι 2 προσβαλλόμενες πράξεις δημοσιεύθηκαν στις 06.05.2010 & 07.05.2010 αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.ypes.gr
3) Κάθε άλλης πράξης της Διοίκησης προγενέστερης ή μεταγενέστερης, που απορρέει από την εφαρμογή των 2 προσβαλλόμενων πράξεων
Οι ανωτέρω πράξεις της Διοίκησης, επήλθαν συνεπεία της ψηφίσεως του Ν. 3838/24.03.2010 Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις.
Η μεν πρώτη σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κεφαλαίου Α’ Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας του άνωθεν Νόμου περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση & αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο αλλοδαπών που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 1Α που προστέθηκε στον ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (Ν. 3284/2004)
Η δε δεύτερη πράξη, είναι η εγκύκλιος προς τη Δημόσια Διοίκηση αναφορικά με την εφαρμογή του Κεφαλαίου Β’ Συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην ανάδειξη αιρετών οργάνων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. 3838/24.03.2010
Τόσο η Υπουργική Απόφαση όσο & η Εγκύκλιος αλληλένδετες μεταξύ τους θεσμοθετούν κατά παράβαση κατ’ ουσίαν διατάξεων του Συντάγματος, νόμων & του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου 2 παράλληλους τρόπους απονομής πολιτικών δικαιωμάτων (πλήρων με την απόκτηση ιθαγένειας & μερικών με την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους) σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών, αλλοιώνοντας τη λαϊκή κυριαρχία, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος & νοθεύοντας τη βούληση του Ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου 2010 σε πρώτη φάση, την στιγμή που μόνο μία κατηγορία για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, σελίδα 4 της Εγκυκλίου) καλύπτεται από 642.905 αλλοδαπούς – πάνω από το 6% του εκλογικού σώματος (άρθρο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 643.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, 04.02.2010 με επίσημα στοιχεία Υπουργείου Εσωτερικών)
Οι πράξεις αυτές, τις οποίες έχω έννομο συμφέρον να προσβάλλω ως Έλληνας ιθαγενής & εκλογέας, είναι παράνομες για τους ακόλουθους λόγους:
Η Υπουργική απόφαση (Υ.Α.) με Αριθμ. Φ. 130181/23198/10:
1. Παραβίαση Ποινικής Νομοθεσίας
Σύμφωνα με την παράγραφο 5iv) της Υ.Α. για τη δήλωση & αίτηση εγγραφής στο Δημοτολόγιο, απαιτείται από τους αλλοδαπούς της παραγράφων 3 (Απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης από ενηλικιωθέντες – άρθρο 1Α, παρ. 6 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας) & 4i)α (Απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης από ενηλικιωθέντες πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 3838/2010 σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3838/2010) ένα από τα δικαιολογητικά είναι το ποινικό μητρώο δικαστικής χρήσης για τυχόν ποινικά κωλύματα του άρθρου 5 παρ. 1 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν. 3838/2010.
Στο τροποποιηθέν άρθρο 5 παρ. 1 του Κώδικα, που παραπέμπει η Υ.Α. περιλαμβάνονται μια σειρά αδικήματα που αποτελούν κώλυμα απόκτησης ιθαγένειας, για τα οποία όμως απαιτείται αμετάκλητη καταδίκη του αιτούντος & στο άρθρο 5Β του Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 3838/2010 απαιτείται να μην συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.
Η διάταξη αυτή της Υ.Α. με τις παραπομπές στις τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας, έρχεται σε σύγκρουση με την ποινική νομοθεσία, διότι δεν περιλαμβάνει τη διερεύνηση άσκησης ποινικής δίωξης ούτε καν για όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον 3 μηνών για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 5Β του Κώδικα Ιθαγένειας είναι απαραίτητο να απουσιάζουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας. Οι λόγοι διαπιστώνονται ποινικώς & όχι από γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ποινικό Δίκαιο
Ν. 3386/2005 Είσοδος, διαμονή & κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια όπως ισχύει
Άρθρο 76 Προϋποθέσεις & διαδικασία διοικητικής απέλασης
1. Η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον:
Περ. γ’ Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας. Ο αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
2. Παραβίαση άρθρου 22 παρ. 1 Συντάγματος & Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση & το Άσυλο
Η εργασία αποτελεί δικαίωμα & προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών & για την ηθική & υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού & αστικού πληθυσμού.
Η Υπουργική Απόφαση με την αυτόματη & μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα & με τη μη θέσπιση μέγιστου ορίου πληθυσμού αλλοδαπών & προσδιορισμού ποσοστού τους επί του υπάρχοντος πληθυσμού της Ελλάδας, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Έλληνα πολίτη, του οποίου η ανεργία είναι σε διψήφιο ποσοστό με εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών να μην έχουν εξασφαλισμένη την επιβίωση τους & με άμεσο κίνδυνο των πάντων την στιγμή που θα εισάγονται αλλογενείς σε δημόσιες λειτουργίες.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση & το Άσυλο, υπάρχει άμεση σύνδεση αριθμού αλλοδαπών με δυνατότητες εργασίας, στέγασης & υγειονομικών, εκπαιδευτικών & κοινωνικών υπηρεσιών, που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη η Υ.Α.
Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση & το Άσυλο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο δε διαθέτει τα μέσα για να δεχθεί αξιοπρεπώς όλους τους μετανάστες που επιδιώκουν μια καλύτερη ζωή. Η μη ελεγχόμενη μετανάστευση μπορεί να διαταράξει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στις χώρες προορισμού. Συνεπώς, η οργάνωση της μετανάστευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ικανότητα υποδοχής της Ευρώπης, από απόψεως αγοράς εργασίας, στέγασης και υγειονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών & να προστατεύει τους μετανάστες από τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης εγκληματικών δικτύων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να δηλώνει τη βούληση αμφότερων των πλευρών, τόσο του μετανάστη, όσο και της χώρας υποδοχής, & να αποβλέπει σε αμοιβαίο όφελος. Υπενθυμίζει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει τις προϋποθέσεις εισόδου των νόμιμων μεταναστών στο έδαφός του & να καθορίζει ενδεχομένως τον αριθμό τους. Η επιβολή ποσοστώσεων που μπορεί να προκύψει, θα μπορούσε να γίνει σε σύμπραξη με τις χώρες προέλευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια επιλεκτική & συντονισμένη μεταναστευτική πολιτική, ιδίως σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας & λαμβανομένων υπόψη των πιθανών επιπτώσεων στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
3. Παραβίαση άρθρου 1 παρ.2 Συντάγματος & Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου
Παραβιάζει το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία (Παύει να θεωρείται κυρίαρχος ο Ελληνικός λαός με την Ελληνοποίηση εκατομμυρίων αλλοδαπών σε βάθος χρόνου βάσει των δικαιολογητικών αυτής της Υπουργικής Απόφασης), το άρθρο 77 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΟ ΆΣΥΛΟ & ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και το Πρωτόκολλο αριθ. 23 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ της Ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ), καθώς & τις Οδηγίες 2009/50, 2008/115, 2005/71, 2004/81 & τον Κανονισμό 2002/1030, διότι:
i. Εντάσσει αυθαίρετα ως πολίτες στον ελληνικό & ευρωπαϊκό χώρο όλους τους πρώην λαθρομετανάστες των οποίων απλά μέχρι τώρα είχε νομιμοποιηθεί μονάχα η παραμονή, χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο δικαίωμα σχετικό με ιθαγένεια, με νομοθεσία του εθνικού δικαίου της Ελλάδος κατά τα έτη 1997 (Προεδρικά Διατάγματα 358 & 359), 2001 (Νόμος 2901), 2005 (Νόμος 3386 & Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 24103 (ΦΕΚ Β’ 1804) όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 13703/2007 (ΦΕΚ Β’ 1135) & με την Υ.Α. 933/2009 (ΦΕΚ Β’ 53). Επιπρόσθετα, με αυτούς & άλλους νόμους έλαβαν χώρα μαζικές έμμεσες νομιμοποιήσεις με παράταση αυτοδικαίως της χρονικής ισχύος αδειών διαμονής, ακόμη & μετά τη λήξη της ισχύος τους ή εκ των υστέρων αποδοχή της εκπρόθεσμης κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων (Νόμοι 3013/2002, 3103/2003, 3242/2004, 3448/2006 & 3536/2007) Επομένως αλλοιώνει ριζικά τόσο τη λαϊκή κυριαρχία του Ελληνικού λαού όσο & τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ii. Σε ακολουθία με τον άνω λόγο η Υπουργική Απόφαση αλλοιώνει το Εκλογικό σώμα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Θα μπορούν πλέον ως «Έλληνες υπήκοοι», οι πρώην υπήκοοι κρατών που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τον «Ευρωπαϊκό χώρο» που ορίζεται στο Προοίμιο της ανωτέρω Συνθήκης, να αναδεικνύονται ακόμα και Βουλευτές & Ευρωβουλευτές.
iii. Συνεπώς παραβιάζει και την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού «χώρου» και κατά την έννοια των άρθρων 3 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ) & 67 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Εγκύκλιος υπ’ αριθμόν 6 με Αριθ. Πρωτ. 24592/07.05.2010
Η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική στο σύνολο της, διότι δίδει πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς με διατήρηση της αλλοδαπής ιθαγένειας τους.
1. Σύγκρουση Δικαιώματος Εκλέγειν σε αλλοδαπούς (σελίδες 3-5 Εγκυκλίου) & Εγγραφής στους Ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (σελίδες 6-18 Εγκυκλίου) με το Ενιαίο των Πολιτικών Δικαιωμάτων, όπως αναγνωρίζεται από την Ποινική Νομοθεσία
Ποινικός Κώδικας (Π.Κ.)
Στο άρθρο 63 Π.Κ. ως προς τα αποτελέσματα αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή, αναφέρονται λεπτομερώς εκείνες οι ιδιότητες, που απονέμονται μόνο στον πολίτη & όχι στον οποιοδήποτε άνθρωπο μερικές εκ των οποίων είναι:
- δημόσια, δημοτικά ή κοινοτικά αξιώματα
- δημοτικές ή κοινοτικές θέσεις
- να ψηφίζει & να εκλέγεται στις πολιτικές, δημοτικές ή κοινοτικές εκλογές
Οι αλλοδαποί εκλογείς, που εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, εξασφαλίζουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως δημοτικοί, διαμερισματικοί & τοπικοί σύμβουλοι σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 3838/2010 κατά παράβαση του ενιαίου των πολιτικών δικαιωμάτων του Π.Κ., αφού ψηφίζουν σε δημοτικές ή κοινοτικές εκλογές χωρίς να έχουν δικαίωμα σε πολιτικές (Βουλευτικές & Ευρωεκλογές) & εκλέγονται σε δημοτικά ή κοινοτικά αξιώματα, χωρίς να είναι πολίτες για να έχουν πρόσβαση σε άσκηση δημόσιας εξουσίας
2. Κανονιστική πράξη της Διοίκησης η Εγκύκλιος ενός Νόμου, ο οποίος δεν είναι ειδικός σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του Συντάγματος ούτε εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος
Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους (άρθρο 4, παρ. 4)
Κατά τη κρατούσα άποψη δημόσια λειτουργία υφίσταται σε κάθε θέση που συνεπάγεται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας
(ενδεικτικά, σελ. 157 επ. με περαιτέρω παραπομπές, Κ. Χρυσόγονος «Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα», 2η έκδοση, Αθήνα 2002). Οι Ο.Τ.Α. είναι φορείς δημόσιας εξουσίας & ως εκ τούτου τα δικαιώματα εκλέγειν & εκλέγεσθαι σε αυτούς επιφυλάσσονται κατά κανόνα μόνο σε Έλληνες πολίτες.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νέδα Κανελλοπούλου παρατηρεί σχετικά σε άρθρο της Τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 24.01.2010:
“Δημόσια λειτουργία ενυπάρχει σε κάθε θέση που συνεπάγεται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ασκούν δημόσια εξουσία. Έτσι, τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν αναμφισβήτητα συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας. Επιφυλάσσονται επομένως από το Σύνταγμα μόνο στους Ελληνες πολίτες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αλλά και για το δικαίωμα του εκλέγειν, που έχει αναμφισβήτητα θεσμική λειτουργικά διάσταση.”
Ο Νόμος 3838/2010 στον οποίο εδράζει το περιεχόμενο της Εγκυκλίου 6 δεν είναι ειδικός, διότι αφενός καθιερώνει γενικές & ευρείες εξαιρέσεις (εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών εκλογέων) & όχι συγκεκριμένες. Η εξαίρεση δεν πρέπει να αναφέρεται ούτε σε γενική ούτε σε ευρεία κατηγορία προσώπων (βιβλιογραφία ως ανωτέρω) καταλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως η εν προκειμένω εγκύκλιος τη λαϊκή κυριαρχία (άρθρο 1, παρ. 2 Συντάγματος)
Η κυρία Κανελλοπούλου παρατηρεί σχετικά (από το παραπάνω άρθρο):
για να είναι «ειδικός» ο νόμος, πρέπει η κατηγορία των προσώπων στα οποία αναφέρεται η εξαίρεση να μην είναι ούτε γενική ούτε ευρεία. Πληροί την προϋπόθεση αυτή το νομοσχέδιο; Ασφαλώς όχι.
Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 5 παρ.2 προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.)
Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής & της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας & θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (άρθρο 5, παρ. 2)
Σε αυτά τα δικαιώματα όμως δεν υπάγονται, τα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής, όπως π.χ. το δικαίωμα εκλέγειν & εκλέγεσθαι, η άσκηση των οποίων κατοχυρώνεται με βάση το Σύνταγμα – κατά την κρατούσα άποψη – στους Έλληνες πολίτες (σελ. 393 επ. με περαιτέρω παραπομπές, Κ. Μαυριάς «Συνταγματικό Δίκαιο», 2η έκδοση, 2002)
3. Αντισυνταγματική η Εγκύκλιος με το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος
Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν & να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση & η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι δεδομένο, ότι χωρίς αυτό το δικαίωμα, που απολαμβάνουν μόνο Έλληνες πολίτες, δε νοείται & οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκλογές πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (σελ. 388 επ. βιβλιογραφίας ως ανωτέρω)
Ο Καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος στο Συνταγματικό του Δίκαιο (τόμος Γ΄, Θεμελιώδη Δικαιώματα, 1988, σελ. 164 -165) παίρνει σαφώς θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως φαίνεται & από το σχετικό απόσπασμα: «Ο Γ. Βλάχος (σ. 59-60), βασιζόμενος στη διατύπωση του άρθρου 102 § 2 που δεν μνημονεύει την ιδιότητα του “Έλληνα πολίτη” ως προϋπόθεση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέχεται πως φορέας αυτού του δικαιώματος είναι & ο αλλοδαπός. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα & αυτό το δικαίωμα το επεφύλαξε μόνο στους Έλληνες πολίτες»… «αυτό προκύπτει και από το άρθρο 29 § 1 του Συντάγματος (δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα) που ρητά ισχύει μόνο για τους Έλληνες πολίτες»… διότι «συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έξω από την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων μόνο θεωρητικά είναι νοητή στην Ελλάδα & μόνο στη βάση της παραγνώρισης της πολιτικής πραγματικότητας»… «Η αναγνώριση τέτοιων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς προϋποθέτει συνταγματική μεταβολή. Τελικά, η συνταγματική μεταβολή, που θα ήταν αναγκαία για την αναγνώριση ενός τέτοιου δικαιώματος για τους αλλοδαπούς, δεν συντελέσθηκε. Η σχετική συζήτηση, όμως, έκανε πολύ ορατή τη σχέση του ρόλου που το Σύνταγμα αναγνωρίζει στον άνθρωπο που μετέχει στις κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες με τον πραγματικό ρόλο που ο άνθρωπος διαδραματίζει στις οικονομικές διαδικασίες ενός κοινωνικού συνόλου».
Στο άρθρο της η κυρία Κανελλοπούλου αναφέρει, ότι γεννιούνται προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας επειδή στην αναθεώρηση του 2008 δεν αναθεωρήθηκε τελικά, αν & προτάθηκε για αναθεώρηση, το άρθρο 102, παρ. 2…Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η ψήφος των μεταναστών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είχε προταθεί να εισαχθεί με ρητή συνταγματική διάταξη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Για τους λόγους αυτούς
ΖΗΤΩ
Να γίνει δεκτή η αίτηση μου.
Να ακυρωθούν οι πράξεις που προσβάλλονται & να καταδικαστεί το Δημόσιο στα δικαστικά μου έξοδα.
Καταβλήθηκαν τα νόμιμα παράβολα του Δημοσίου (ΣΕΙΡΑ Α 1289507, 1289508 & 2484940)
Αθήνα, 05.08.2010
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Οι μικροί «Καποδιστριακοί» δήμοι που δεν είχαν τεχνική υπηρεσία, εξυπηρετούνταν μέχρι 31.12.10 από τις ΤΥΔΚ (Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων Κοινοτήτων) του κάθε νομού. Οι ΤΥΔΚ ανήκαν διοικητικά στην Περιφέρεια, ήταν στελεχωμένες από μηχανικούς και λειτουργούσαν σαν τεχνική υπηρεσία των εξυπηρετούμενων δήμων, καλύπτοντας πλήρως ότι απαιτείτο για την εκτέλεση και παρακολούθηση έργων. Στην «Καλλικρατική» πλέον τοπική αυτοδιοίκηση οι ΤΥΔΚ καταργήθηκαν. Βασική φιλοσοφία του Καλλικράτη είναι ότι οι νέοι δήμοι θα είναι πλήρεις από υπηρεσίες, πράγμα που σε συντριπτικό βαθμό συμβαίνει. Οι υπάλληλοι των ΤΥΔΚ μετατάχθηκαν στις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων που ήταν οι έδρες των νομών.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στους περισσότερους δήμους υπάρχουν έργα που δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι 31.12.10 και την εποπτεία τους είχαν οι ΤΥΔΚ. Κάποιοι Δήμαρχοι προσπαθώντας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εξέλιξη των έργων, μετέφεραν, στηριζόμενοι στη λογική, την εποπτεία των έργων από τις ΤΥΔΚ στην τεχνική υπηρεσία των νέων «Καλλικρατικών» δήμων τους. Πόσο άδικο είχαν!
Στις 14.1.11 με «εξαιρετικώς επείγουσα» εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Ντόλιος, το ΥΠΕΣ επιβάλλει στους προϊσταμένους των καταργηθέντων ΤΥΔΚ να παραδώσουν τους φακέλους των συνεχιζόμενων έργων, στον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου της έδρας του νομού που ανήκαν, ώστε να οριστεί νέος επιβλέπων και να συνεχιστεί το έργο. Επιβάλλει δηλαδή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να επιβλέπει την εκτέλεση και την πρόοδο ενός έργου του Χ δήμου, η τεχνική υπηρεσία ενός άλλου δήμου!
Στον νομό Μεσσηνίας π.χ. υπήρχε ο τέως δήμος Μεθώνης που δεν είχε τεχνική υπηρεσία και εξυπηρετείτο από την ΤΥΔΚ Μεσσηνίας. Ο δήμος Μεθώνης ανήκει πλέον στον Καλλικρατικό δήμο Πύλου-Νέστορος, που έχει τεχνική υπηρεσία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επίβλεψη των συνεχιζόμενων έργων του τέως δήμου Μεθώνης δεν θα γίνεται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Καλαμάτας που ήταν ο δήμος της έδρας του νομού! Αντίστοιχα ο τέως δήμος Ιτάνου στο Λασίθι, που τώρα ανήκει στον δήμο Σητείας, θα έχει, σύμφωνα με την εγκύκλιο πάντα, επίβλεψη στα συνεχιζόμενα έργα του από τον δήμο Αγίου Νικολάου και όχι από τον δήμο Σητείας. Τα σχόλια δικά σας.
ΠΗΓΗ: www.protagon.gr