Εμείς δεν μπορούμε να συναινούμε σε αυτό το αντεργατικό σήριαλ, που έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους. Κουτσουρεμένα δικαιώματα, κουτσουρεμένοι μισθοί, κουτσουρεμένες ζωές. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα. Εκεί οδηγούν οι πολιτικές του μνημονίου αλλά και η φοβία των Δημοτικών αρχών να πουν «όχι».
Λαμπρό παράδειγμα μας δίνει ο Δήμος Πετρούπολης που αρνείται να απολύσει τους συμβασιούχους και συνδράμει στο δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει για τη μονιμοποίησή τους . Μέχρι την τελική απόφαση ο Δήμος Πετρούπολης πληρώνει τους εργάτες από ιδίους πόρους, αντιστεκόμενους σε επιτρόπους και κυβερνητικούς .
Φυσικά δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, με το συγκεκριμένο πολιτικό συσχετισμό, μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια ανυπακοή. Όμως για να τηρήσουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο, εμείς δεν θα συμβάλλουμε με την ψήφο μας στην υλοποίηση μιας ακόμα αντιλαϊκής πολιτικής . Θα ψηφίζουμε υπέρ , μόνο για πρόσληψη συμβασιούχων που θα αφορούν εποχικές ανάγκες .
Καλούμε το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο μας να κινητοποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, ζητώντας τη μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες ανάγκες .
Το έλαβα από τη Λαική Συσπείρωση και οφείλω να το αναδημοσιεύσω ενόψει και του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμφωνώ απόλυτα ότι όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες θα έπρεπε να μονιμοποιούνται. Όμως, δε μπορούμε να ζητάμε ελαφρά τη καρδία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Απαγορευεται από το Σύνταγμα (α. 103), άρα είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική βούληση ή οποιαδήποτε διεκδίκηση για την ώρα. Εκτός αν κάποιος είναι από πριν το 2001 οπότε αλλάζει.
Διαφωνώ στο ότι στοιχίζει στο Κράτος λιγότερο ένας συμβασιούχος από ένα μόνιμο. Σκεφτείτε ότι όταν αλλάζει ένας υπάλληλος χρειάζεται γύρω στους 2 μήνες να μάθει (σχετικά) τη δουλειά. Οπότε κάθε 8 μήνες το κράτος πληρώνει 2 μήνες τσάμπα. Το μεγάλο θέμα, όμως, είναι οι προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ. Όχι γιατί δε μου αρέσει, ίσα-ίσα, αλλά γιατί καθυστερεί πάρα πολύ.
Ψηφίζοντας "κατά", ψηφίζουμε "υπέρ" στην υπολειτουργία μέχρι ο ΑΣΕΠ να "αξιωθεί" να κάνει προσλήψεις. Για μένα, καθαρά προσωπική γνώμη, το "κατά" δεν πρέπει να είναι η λύση, αλλά το μέσο.
Ο δήμαρχος έχει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, λόγω του αλαλούμ που δημιούργησε ο Καλλικράτης που μετέφερε στο Δήμο ένα σωρό νέες αρμοδιότητες χωρίς το ανάλογο προσωπικό. Από την άποψη αυτή, ο δήμαρχος κάνει αυτό που μπορεί για να δουλέψει στοιχειωδώς ο δήμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως δεν τον ακούμε να καταγγέλλει δημόσια όσα γίνονται, δεν τον ακούμε να αποδοκιμάζει την προχειρότητα και τη βιασύνη του νόμου αυτού, δεν τον ακούμε να προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να εκφράσει την αναγκαιότητα για αλλαγή του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση.
Ο περιορισμός -ουσιαστικό πάγωμα- των προσλήψεων στους ΟΤΑ αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης που στόχο έχει τον περιορισμό οτιδήποτε κρατικού και δημόσιου, την απαξίωση του με τελικό στόχο την προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες.
Η ισχυρή και δυνατή αυτοδοίκηση που υποτίθεται θα έφερνε το σχέδιο Καλλικράτης δεν έχει καμιά σχέση με όσα εφαρμόζονται και γίνονται, δεν έχει σχέση με το μπάλωμα των τρυπών με συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Στις χώρες της βόρειας ευρώπης όπου το κράτος και οι δήμοι είναι πραγματικά ισχυροί, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, το ποσοστό του ΑΕΠ που διαχειρίζονται οι δήμοι είναι πάνω από το 20% και δεν έχει σχέση με το ισχαιμικό 3% που διαχειρίζονται στην Ελλάδα.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι κατακριτέο στη σημερινή δημοτική αρχή ότι προεκλογικά και μετεκλογικά στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση και το σχέδιο Καλλικράτης και προσπαθεί σαν καλός διαχειριστής απλά να διορθώσει όσα προβλήματα μπορεί, χωρίς να λέει στους δημότες την πραγματική αλήθεια για το ποιες νομοθετικές επιλογές ευθύνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν και χωρίς βέβαια να κάνει καμιάς μορφής αγώνα ενάντια σε αυτές τις επιλογές και στον Καλλικράτη.
Ουσιαστικά, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν λειτουργεί ως πολιτικό όργανο, αλλά ως διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρίας που διαχειρίζεται απλά τα προβλήματα και προσπαθεί να βρει λύσεις.
Αυτό αρκεί;
Εγώ πιστεύω πως υπάρχει εποχικότητα στην καθαριότητα μιας τουριστικής πόλης όπως ο Άγιος Νικόλαος. Οι ανάγκες το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερες αφού πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το προσωπικό που θα προσληφθεί τώρα, είναι για μόνιμες θέσεις... Τεχνικοί και οδηγοί κυρίως. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει απόλυτο δίκιο. Οι θέσεις αυτές συμπληρώνουν τις προηγηθείσες προσλήψεις καθαριότητας, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι δεν μπορούν να απαιτήσουν θέσεις μονίμων. Φανταστείτε ότι αν εγκριθούν αυτές οι προσλήψεις δεν θα έρθουν νωρίτερα από τον Γενάρη. Για ποιά σαιζόν μιλάμε λοιπόν και ποιά εποχικότητα;;;Είναι καλό να λένε κάποιοι την ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αντισυνταγματικότητα που βάζει ο φίλος Μανδελένης είναι σωστή νομική δικαιολογία αλλά λεθεμένη πολιτικά. Ακόμα και τα δικαστήρια βέβαια έχουν δικαιώσει (και πρόσφατα μάλιστα) κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων.
ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Γιώργο έχεις δίκιο και δεν αρκεί. Η σωστή ενημέρωση των δημοτών συνίσταται στην πλήρη γνώση των τρεχόντων θεμάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ για την εποχικότητα της καθαριότητας εφόσον όμως έχουμε και κάποια κατώτατα επίπεδα ποιότητας. Δηλαδή η πόλη είναι καθαρή με 20 εργάτες, αλλά λόγω αύξησης πληθυσμού το καλοκαίρι χρειάζονται 40. Αλλά δε μπορούμε να πέφτουμε κάτω από 20. Δε μπορούμε να έχουμε 10 και να προσλαμβάνουμε 30 εποχικούς. Μας λείπουν 10. (λόγω παραδείγματος λέω τα νούμερα δεν ξέρω πόσοι είναι ακριβώς και πόσους χρειαζόμαστε ακόμα)