Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η ψήφος των μεταναστών-Αρνητική η απόφαση του Τμήματος

Αντισυνταγματικό έκρινε το Δ' τμήμα του ΣτΕ τον νόμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και τις δημοτικές εκλογές, σε μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα. Στην υπ΄αριθμό 350/2011 απόφασή του, το δικαστήριο επισημαίνει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης "επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος". Το ζήτημα παραπέμπεται προς κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

3 σχόλια:

  1. Γιάννη, δεν είναι το πιο πιθανό η ολομέλεια του Στε να δεχθεί την εισήγηση του Δ τμήματος το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων;

    Αν γίνει αυτό, υπάρχει θέμα ακυρότητας των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πιθανόν να τη δεχτεί. Αν και διαβάζοντας προσεκτικά την περίληψη της απόφασης (την έβαλα με νεότερο ποστ) έχει ένα τεράστιο κενό, και δε λαμβάνει καθόλου υπ'όψιν της την Ευρωπαική Νομοθεσία, στην οποία θα στηριχθεί τώρα το Ελληνικό Κράτος για να δικαιολογήσει το Νόμο. Αλλά βρίσκω εξαιρετικά απίθανο η ολομέλεια να δεχθεί υπερσυνταγματική ισχύ του ευρωπαικού δικαίου.
    Αν γίνει αυτό τώρα, πέφτει ντόμινο. Πολύ έξυπνα ο συνάδελφος "χτυπάει" τις εγκυκλίους πριν των εκλογών και όχι τα αποτελέσματα αυτών.
    Παρ'ολα αυτά είμαι βέβαιος ότι για λόγους "δημοσίου συφέροντος" με βάση την "αρχή της νομιμότητας" και της "χρηστής διοίκησης" εκλογες δε θα ξαναγίνουν. Για να ξαναγίνουν πρέπει να πάρουμε υπ'όψιν πόσοι πραγματικά ψήφισαν και πόσοι ψηφίστηκαν από τους εκτός ΕΕ αλλοδαπούς (για την ΕΕ δε τίθεται κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας).
    Πέρα όμως από όλα αυτά, πρέπε πέρα από το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι να δούμε και το δικαίωμα έκφρασης, με την ευρύτερη έννοια, το οποίο παραβιάζεται, κατ'εμέ, αν θεωρήσεις ότι οι αλλοδαποί δε μπορούν να συμμετέχουν, δεδομένου ότι μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεν πρόλαβα να σου απαντήσω Γιώργο και κοίτα τι βρήκα:
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι "σε όλη την Ευρώπη οι μετανάστες συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπήρξε πολύ προσεκτική στη νομοθέτηση, καθώς και ότι δεν συντρέχει καμία περίπτωση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισε είναι γύρω στις 10.000-12.000, εκ των οποίων περίπου 7.000 είναι ομογενείς και δεν εκλέχτηκε κανένας μετανάστης."

    ΑπάντησηΔιαγραφή