Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΙ ΕΓΩ

Ο Καλλικράτης αποτελεί για τους Δήμους της Χώρας μας μια μεγάλη πρόκληση. Η νέα Διοικητική μεταρρύθμιση ομοιάζει με τον Ιανό Θεό. Έχει τα θετικά της, όπως έχει και τα αρνητικά της.

Με τον Καλλικράτη ενισχύονται, οι δημοκρατικοί θεσμοί μέσω: α) της θεσμοθέτησης των τοπικών συνελεύσεων, όπου όλοι οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας συνεδριάζουν, κατ' ελάχιστον μία φορά ανά έτος, για σημαντικά θέματα που τους απασχολούν, β) της ιδρύσεως του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, ο οποίος είναι υπεύθυνος να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή, για τυχόν κακοδιαχείρηση, γ) της δημιουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, που είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την ομαλή ένταξη των μεταναστών, δ) της Επιτροπής διαβούλευσης, που αποτελείται από φορείς και εκπροσώπους των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων του Δήμου, που γνωμοδοτεί για πλειάδα θεμάτων και ε) της δημιουργίας του θεσμού του Δημοτικού Ανταποκριτή, όπως και άλλων.

Παράλληλα, τα προβλήματα παραμένουν ορατά. Ιδιαίτερα στον τομέα της χρηματοδότησης και της νομοθετικής οργάνωσης των Νέων Δήμων. Δε μπορούμε, όμως, παρά να χαρακτηρίσουμε τον Καλλικράτη μια καινοτομία, η οποία αποκεντρώνει και διευκολύνει κατά πολύ τη Διοίκηση του Κράτους, μεταφέροντας εξουσίες στις αιρετές περιφέρειες και στους Δήμους.

Στην περιοχή μας, ο Καλλικράτης μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Συγκρούσεις του παρελθόντος ξεπερνιούνται και βάζουμε πλώρη για μια ισόρροπη ανάπτυξη στο Μιραμπέλο.

Στο νέο αυτό σχήμα που θα δημιουργηθεί, υπεύθυνοι για τη σωστή εφαρμογή του, είμαστε όλοι μας. Η συμμετοχή μας σε αυτό κρίνεται τόσο αναγκαία, όσο και απαραίτητη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμετοχική Δημοκρατία, χωρίς να καταστήσουμε εαυτούς συμμέτοχους.

Όλη αυτή, η διαδικασία των εκλογών, ήταν πρωτόγνωρη για εμένα. Γνώρισα πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους και συνεργάστηκα μαζί τους. Υπήρξαν πολλές ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Αν και οι πρώτες ήταν σαφώς περισσότερες.

Ευχαριστώ, λοιπόν, πρώτα από όλα, όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με στήριξαν με την ψήφο τους. Δεν ήταν τόσοι, ώστε να εκλεγώ, αλλά ήταν τόσοι όσοι χρειαζόταν για να φανεί ότι η νέα γενιά πλέον πρέπει να έχει λόγο. Το μήνυμα παραδόθηκε και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπήρξα ο αναμεταδότης του.

Συγχαίρω θερμά τους συνυποψήφιους μου, από όλους τους συνδυασμούς, που εξελέγησαν, γνωρίζοντας, ότι καθένας από αυτούς αγωνίστηκε, για αυτό και το άξιζε. Τους ευχαριστώ για το υπέροχο κλίμα που υπήρχε μεταξύ μας. Λυπήθηκα βλέποντας κάποιους να μένουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά από άλλες “θέσεις μάχης”.

Οφείλω, να αναγνωρίσω τη νίκη του συνδυασμού “Δημοτική Συνεργασία”, εφόσον κατάφερε μέσα σε ελάχιστο διάστημα να αποσπάσει ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό. Θαυμάζω, επίσης, την πορεία του Συνδυασμού “Λαική Συσπείρωση”.

Συγχαίρω, τέλος, το Δήμαρχο Δημήτρη Κουνενάκη, για την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Ευχαριστώ, όμως, τον εξαιρετικό άνθρωπο Δημήτρη Κουνενάκη, για την εξαίσια εμπειρία που μου πρόσφερε. Του εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα.

Φυσικά, δε σταματάω να ενδιαφέρομαι για τα κοινά, ως ένας ενεργός πολίτης, που πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της “Κοινωνίας των Πολιτών”.

Εις το επανιδείν...

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μανδελένης

Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου