Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Έτυχε σήμερα να παρακολουθήσω το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.Το τελευταίο αν δεν κάνω λάθος πριν τις εκλογές. Κι ενώ διάβαζα πριν λίγες μέρες σε κάποιο μπλογκ ότι αναμενόταν μεγάλες αναταραχές, όλα κύλησαν ομαλά.
Την ώρα που καθόμουν κι άκουγα τη συζήτηση, σκεφτόμουν ότι είναι σπουδαία εμπειρία για κάθε δημότη, να ζήσει από κοντά ένα τέτοιο συμβούλιο. Μπορείς να πας, να μιλήσεις και να εισακουστείς κιόλας αν είσαι πιστευτός. Σχεδόν κανείς μας όμως δε το κάνει. Οι λόγοι είναι απλοί:

Πρώτα απ'όλα για κάποιον που δε γνωρίζει την ατζέντα (και δεν εννοώ τους τίτλους των θεμάτων) είναι πάρα πολύ βαρετό. Δηλαδή, εγώ να πάω με σκοπό να πω τη γνώμη μου. Αλλά σχετικά με τι; Επίσης, τα θέματα είναι πάρα πολλά (37 για την ακρίβεια αυτή τη φορά) με συνέπεια να είναι πολύ χρονοβορα διαδικασία. Αφήστε που τα περισσότερα είναι τυπικά.
Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, ώστε οι δημότες να συμμετέχουν ενεργά σ'αυτή την κορυφαία έκφραση της Δημοτικής Αρχής.
Θα εκτιμούσα πολύ, για παράδειγμα, αν το Δημοτικό Συμβούλιο μεταδιδόταν απευθείας στο διαδίκτυο. Αλλά, πως θα ακουγόταν οι ιντερνετοθεατές του;
Νομίζω κι αυτό λύνεται. Αν τα περισσότερα θέματα (όχι τα τυπικά) του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρτόνταν με μία σχετική πρόταση στην ιστοσελίδα του Δήμου λίγες μέρες πριν και από κάτω υπήρχε χώρος για σχόλια. Έτσι, ο δημότης και οι δημοτικοί Σύμβουλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο Δημότης γιατί λέει τη γνώμη του και ο Δημοτικός Σύμβουλος γιατί είναι περισσότερο ενημερωμένος.
Τώρα βέβαια, κάποιος θα μου πει που θα βρούμε τα χρήματα για μια τέτοια αλλαγή. Δεν είναι και τόσο δύσκολο αφού υπάρχουν και κάποια ευρωπαϊκα κονδύλια. Πως η Σητεία τα κατάφερε;
Οπότε θέληση να χουμε. Άντε και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να το παρακολουθήσω, όχι πάλι τυχαία, αλλά από τον υπολογιστή μου, εσκεμμένα.

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ πως η σκέψη σου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δε νομίζω πως το κόστος είναι μεγάλο. Λογικά θα μπορεί να ενταχθεί και στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Αλλά πόσοι θεωρείς πως ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή